آیا احمدی نژاد فرمانداری ویژه خمینی شهر را اعلام خواهد کرد؟

ارسال در خبر و گزارش

سرانجام 4 ماه پس از آنکه مسئولان اصلی شهر در حضور معاون پارلمانی رئییس جمهور درخواست "فرمانداری ویژه" برای خمینی شهر دادند نتیجه عجیب آن از طرف استانداری اعلام شد: "خمینی شهر شرایط فرمانداری ویژه را ندارد"

بهمن ماه 90، شش ماه پس از گزارش فرصت پیرامون فرمانداری ویژه، مسئولان خمینی شهر در فرمانداری گرد حجت الاسلام میرتاج الدینی معاون پارلمانی رئیس جمهور جمع شدند تا به وی بگویند خمینی شهر فرمانداری ویژه می خواهد. میرتاج الدینی یک هفته بعد به وزارت کشور نامه نوشت تا خواسته خمینی شهر را منعکس کند. سرانجام این نامه از استانداری سر در آورد تا احمدی مدیرکل سیاسی استانداری اصفهان خطاب به حقیقی فرماندار این گونه پاسخ دهد: "شهرستانی واجد شرایط فرمانداری ویژه است که 4 شرط از 5 شرط ذیل را دارا باشد؛ جمعیت شهرستان 250 هزار نفر، جمعیت مرکز شهرستان 125 هزار نفر، فاصله مرکز شهرستان از مرکز استان بیش از 125 کیلومتر،  قدمت فرمانداری 50 سال و وسعت شهرستان بالای 10 هزار کیلومترمربع."

نکته ای که در این میان وجود دارد این است كه اگرچه خمینی شهر تنها دو شرط اول را داراست و از سه شرط بعدی هیچیک را ندارد اما از بین 23 شهری که تاکنون به فرمانداری ویژه ارتقاء یافته اند تعداد شهرهای اندکی 4 شرط از 5 شرط اعلام شده را دارا بودند. به گونه ای که شهرستان طبس تنها 60 هزار نفر جمعیت دارد که 30 هزار نفر آن ساکن مرکز استان هستند.

دكتر نقوي نماینده ورامین که موفق به دریافت فرمانداری ویژه شده در این باره تاکید می کند ورامین برای دریافت فرمانداری ویژه "تنها دو شرط" را داشت. وی در گفتگو با روزنامه ابتكار جنوب شرق استان تهران می گوید: "بنده از روزهاي اول كه به عنوان نماينده مردم انتخاب شدم موضوع فرمانداري ويژه را دنبال كردم و هيچگونه سابقه هم درخصوص فرمانداري ويژه وجود نداشت، مكاتبه آن را به استانداري محترم شروع كردم و در مرداد ماه سال 1388 معاون سياسي استانداري با مكاتباتي پيرو پيگيري هاي بنده به وزارت كشور اعلام نمودند با توجه به پيگيري هاي نماينده شهرستان ورامين ، استانداري با نماينده ويژه ورامين ، موافق است .

در وزارت كشور موضوع مورد مطالعه قرار گرفت و به علت اينكه شهرستان ورامين 3 شاخص از 5 شاخص براي فرمانداري ويژه را نداشت در وزارت كشور زمان بر شد تا اينكه بنده با حضور استاندار با وزير كشور صحبت كردم، توضيح دادم و از ويژگي هاي شهرستان دفاع كردم كه ورامين استحقاق فرمانداري ويژه را دارد و ممكن است با شاخصه هاي مصوب دولت سازگار نباشد.

وزير كشور فرمودند مكاتباتي با بنده مجدداً صورت بگيرد، كه اين مهم انجام شد و نجار به مرتضوي معاونت سياسي وزارت كشور دستور دادند .

در نيمه دوم سال 1389 وزير كشور نامه اي را به هيات دولت دادند و به پيگيري نماينده شهرستان و موافقت استانداري تهران اشاره نمودند در دولت به كميسيون فرعي، كميسيون اجتماعي هيات دولت ارجاء شد و در اين كميته فرعي فرماندار براي توضيح و توجيه موضوع حضور داشتند، طرح فرمانداري ويژه رد شد و نتيجه مصوب كميته فرعي به كميسيون اصلي اجتماعي ارسال شد ، در كميسيون اصلي كه معاونت رياست جمهوري رياست آن را به عهده دارد و 6 وزير عضويت آن را دارند بنده در اين كميسيون حضور پيدا كردم و دلايل خود را توضيح دادم و در كميسيون اجتماعي تصويب شد و سپس به كميسيون سياسي و امنيتي دولت ارجاع شد و در آنجا هم با رايزني هايي كه انجام دادم و دلايل خودم را براي فرمانداري ويژه توضيح دادم و نهايت در اين كميسيون تصويب شد و مصوب كميسيون سياسي و امنيتي دولت به تائيد رياست جمهور محترم رسيد و رسماً فرمانداري ويژه ورامين به وزارت كشور ابلاغ شد ."

رقابت سنگین خمینی شهر و نجف آباد

سفر رییس جمهور و هیات دولت به استان اصفهان نزدیک است و به گفته دکتر اسماعیلی معاون سیاسی استاندار، احمدی نژاد تصمیم دارد تا به همه شهرهای استان اصفهان سفر کند. رئیس جمهور اما در چند سفر اخیر خود تصمیم بر آن گرفته در هر استانی، شهرستانی را به عنوان فرماندار ویژه تعیین کند. برای همین امسال در سفر فروردین ماه خود به هرمزگان، شهر "میناب" را به عنوان فرمانداری ویژه اعلام کرد، میناب از بین 5 شرط لازم، دو شرط را بیشتر ندارد.

هیات دولت ماه گذشته نیز عازم خراسان رضوی شد تا رییس جمهور در سفر به "تربت جام"، این شهرستان را فرمانداری ویژه اعلام کند. شهری که به گفته دکتر اسماعیلی نیمی از شرایط خمینی شهر برای فرمانداری ویژه را هم ندارد.

خردادماه اما رییس جمهور عازم استان اصفهان خواهد شد. اگر سنت دو سفر پیشین احمدی نژاد ادامه یابد، او یکی از شهرستانهای استان را به عنوان فرمانداری ویژه اعلام خواهد کرد. در این زمینه اما دو کاندیدا وجود دارد؛ خمینی شهر و نجف آباد.

معاون سیاسی استاندار در این زمینه می گوید: "ما در سفر دور چهارم هیات دولت به اصفهان می توانیم درخواست کنیم شهرهای خمینی شهر و نجف آباد را هم فرمانداری ویژه کنید. این کار شدنی است و یک کار ساختاری است." وی ادامه می دهد: "ان شاءالله در همین سفر رئیس جمهور فرمانداری ویژه خمینی شهر جزو مصوبات پیشنهادی ما قرار می گیرد در کنار نجف آباد. در چند روز آینده جمع بندی می کنیم و احتمالا جزو مصوبات پیشنهادی قرار می دهیم. حالا یا دولت تصویب می کند یا نمی کند."

دکتر اسماعیلی در پاسخ به این سوال که در بین خمینی شهر و نجف آباد به کدامیک اولویت می دهید خمینی شهر را اولویت اول استان در این زمینه اعلام کرد و گفت: "به نظر من خمینی شهر به لحاظ جمعیت بالا و تراکم بیشتر و مسائل پیچیده ای که دارد اولویتش بیشتر است. نجف آباد جمعیت کمتری دارد ولی به لحاظ وسعت و شهرهای متعددی که دارد و یک قطب صنعتی شده است. من خودم علاقه مند هستم که با روشهای مختلف بودجه و امکانات بیشتری بگیریم."

وی افزود: در سفر اخیر هیات دولت به خراسان رضوی، دکتر احمدی نژاد فرمانداری تربت جام را اعلام کرد. قطعا تربت جام نیمی از شرایط خمینی شهر را هم ندارد.

در حالی معاون سیاسی استاندار خبر می دهد برای دریافت فرمانداری ویژه، اولویت اول استان خمینی شهر است که تجربه به گونه ای متفاوت سخن گفته است. نجف آباد گرچه جمعیتی کمتر از خمینی شهر دارد و مشکلات و معضلات آن به طور قابل توجهی کمتر از خمینی شهر است اما... نجف آباد شهری است با قدرت لابی بالا که به مدد همین اهرم تاکنون پیشرفتهای بسیاری به دست آورده است. فرماندار نجف آباد در این زمینه در شورای اداری این شهرستان گفت: باتوجه به ظرفیت‌های خاص و ویژه شهرستان نجف آباد، این شهرستان فرمانداری ویژه می‌خواهد. به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در نجف آباد، سیروس محمودی با بیان اینکه  نجف آباد در دور چهارم سفر هیئت دولت میزبان رئیس جمهور است ادامه داد: تبدیل فرمانداری این شهرستان به فرمانداری ویژه یکی از خواسته‌های مهم این شهرستان است که در این سفر پیگیری می‌شود.

باید منتظر ماند و دید سرانجام فرمانداری ویژه برای خمینی شهر چه خواهد شد. آیا هر دو شهر موفق می شوند این امتیاز را کسب کنند یا از این بین یکی انتخاب خواهد شد. به نظر می رسد اینک موضوع فرمانداری ویژه تبدیل به آزمونی برای مسئولان شهر شده است؛ "آزمون کارآمدی".

در ادامه، پاسخ هاي دكتر اسماعيلي معاون سياسي امنيتي استاندار را بخوانيد به سئوالات خبرنگار فرصت در خصوص فرمانداري ويژه. اين سئوالات در جريان سفر اخير اسماعيلي به خميني شهر جهت حضور در گردهمايي فرمانداران استان در خانه تاريخي سرتيپ سدهي و در قالب مصاحبه اي پيرامون مسائل مختلف شهرستان، پرسيده شده است.

- یکسالی است خمینی شهر پیگیر دریافت فرمانداری ویژه است. وزارت کشور موضوع را به معاونت سیاسی استانداری ارجاع داد و شما هم جواب دادید که برای دریافت فرمانداری ویژه 5 شرط وجود دارد و حداقل باید 4 شرط از این پنج شرط را داشته باشید از جمله جمعیت، وسعت و.... خمینی شهر دو شرط از این شرایط را بیشتر ندارد. نکته اینجاست که تاکنون 23 شهرستان فرمانداری ویژه گرفته اند. از بین این شهرستانها اکثرا دوسه شرط از این شرایط را بیشتر نداشتند با این حال فرمانداری ویژه دریافت کرده اند. آخرین نمونه اش شهرستان میناب است که دو شرط بیشتر را نداشت ولی یک ماه پیش در سفر هیات دولت فرمانداری ویژه گرفت.

ببینید راه این کار بسته نیست، شما اگر شهرستانها و بخشها را بررسی کنید می بینید که برخی از آنها شرایط شهر شدن یا بخش شدن را ندارند و ترجیحات دیگر غالب شده است. در مورد خمینی شهر هم همین است. مثلا خمینی شهر از این 5 شرط سه تایش را ندارد. اما اگر موضوع به جهات دیگر دارای اهمیت باشد راهکار بسته نیست و می شود پیگیری کرد. الان نجف آباد با اینکه جمعیتش از خمینی شهر کمتر است با این حال در مصوبات سفر دنبال فرمانداری ویژه است. اگر فرمانداری ویژه تشکیل شود اختیارات افزایش پیدا می کند.

من هم موافق فرمانداری ویژه هستم. اگر با هم همفکری کنیم می توانیم یک کار مهم برای شهرستان انجام دهیم. در استان خراسان رضوی، سبزوار و نیشابور فرمانداری ویژه گرفتند و در سفر اخیر هیات دولت به خراسان هم دکتر احمدی نژاد فرمانداری ویژه تربت جام را هم اعلام کردند. قطعا تربت جام نصفی از شرایط خمینی شهر را هم ندارد. ما در سفر دور چهارم هیات دولت به اصفهان می توانیم درخواست کنیم شهرهای خمینی شهر و نجف آباد را هم فرمانداری ویژه کنید. این کار شدنی است و یک کار ساختاری است. حالا ممکن است کاشان فرمانداری ویژه شده و انتقاداتی به نحوه امتیازات فرمانداری ویژه داشته باشند. آن یک مساله دیگری است، در گام اول  ساختار فرمانداری خمینی شهر نیاز به ترمیم و اصلاح دارد، این خیلی کار خوبی است.

من این بحث را متوقف نکردم. ان شاءالله در همین سفر رئیس جمهور جزو مصوبات پیشنهادی ما قرار می گیرد در کنار نجف آباد. در چند روز آینده جمع بندی می کنیم و احتمالا جزو مصوبات پیشنهادی قرار می دهیم. حالا یا دولت تصویب می کند یا نمی کند.

- قاعدتا وقتی دو شهر خمینی شهر و نجف آباد را پیشنهاد می کنید باید با ذکر اولویت باشد، شما به کدام یک اولویت بیشتری می دهید؟

به نظر من خمینی شهر به لحاظ جمعیت بالا و تراکم بیشتر و مسائل پیچیده ای که دارد اولویتش بیشتر است. نجف آباد جمعیت کمتری دارد ولی به لحاظ وسعت و شهرهای متعددی که دارد و یک قطب صنعتی شده است. من خودم علاقه مند هستم که با روشهای مختلف بودجه و امکانات بیشتری بگیریم.

مگر خور و بیابانک که شهرستان شد چقدر جمعیت داشت؟ ما روی این موضوعات تعبدی بحث نمی کنیم. این که متر را بگذاریم و بگویم الا ولابد کوتاه یا بلند آمد. ما مجموعه مصالح را می سنجیم.