استفاده از مواد مخدر صنعتی در استان رو به افزایش است
اولین جلسه شورای مبارزه با مواد مخدر شهرستان با حضور مسوولین استانی و شهرستانی در محل فرمانداری برگزار شد.
در این جلسه دبیر و نماینده شورای مبارزه با مواد مخدر در شهرستان خمینی شهر از تشکیل 3 کمیته به منظور مبارزه با مواد مخدر در شهرستان خبر داد و گفت: در سال گذشته 3 کمیته شامل مقابله با عرضه مواد با مسوولیت فرماندهی نیروی انتظامی، پیشگیری با مسوولیت رییس اداره بهزیستی و درمان با مسوولیت رییس شبکه بهداشت و درمان شهرستان تشکیل شد که هر 3 کمیته در سال جاری فعالیت مستمری از خود نشان داده اند.
عبدالله بنهری افزود: امروز نوع مصرف معتادین به سمت مواد مخدر صنعتی پیش می رود و این مواد به راحتی قابل تهیه، ساخت و فروش بوده و آسیب های روانی و جسمی شدیدی به معتادین وارد می کند.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر توجه به امر پیشگیری برای ما مهم تر از مقابله با این مواد است گفت: طبق اعلام رسمی ستاد مبارزه با مواد مخدر بیش از 2 میلیون معتاد در کشور داریم که مواد مخدر مورد نیازشان را مافیای بزرگ مواد مخدر در سطح کشور تامین می کند.
وی با اشاره به اینکه که امروز هیچ کس نمی تواند ادعا کند که از ابتلا به موادمخدر در امان است و حتی آمریکا هم با تمام توان و تجهیزاتش قادر به جلوگیری از ورود مواد مخدر نیست گفت: ما باید با هدف قرار دادن مراکز آموزشی اعم از مدارس و دانشگاه ها به صورت جدی قدم در راه پیشگیری بگذاریم.
میزان توزیع و استفاده از مواد مخدر صنعتی رو به افزایش است
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر در ادامه از آمار تکان دهنده ای خبر داد: در سال 1383 تعداد مراجعین مصرف کننده شیشه به بیمارستان خورشید اصفهان 2 نفر بود، در سال 1384 تعداد مراجعین 4 نفر، سال 1386 تعداد 20 نفر، سال 1387 تعداد 65 نفر، سال 1388 تعداد 108 نفر، سال 1389، تعداد 214 نفر و در پنج ماهه اول سال جاری به 132 نفر رسید. وی در پایان هشدار داد که اگر با جدیت وارد عمل نشویم شاهد افزایش چشم گیر مصرف مواد مخدر در آینده خواهیم بود.
در ادامه این جلسه، سرهنگ حسن یاردوستی مسئول کمیته مقابله و مبارزه با مواد مخدر شهرستان گفت: ما در 6 ماه اول سال جاری حدود 150 کیلو انواع مواد مخدر از توزیع کنندگان و محل های نگهداری مواد طی اجرای طرح های ضربتی و انتظامی کشف و جمع آوری کرده ایم که بیشترش از نوع مواد مخدر صنعتی شیشه و کراک بوده است. وی همچنین از کشف ویژه چند محموله بزرگ مواد مخدر در حدود یک تن تریاک و بیش از 600 کیلو مواد مخدر صنعتی شامل انواع کراک و محموله های دیگر با همکاری نیروهای انتظامی و امنیتی استان خبر داد که قبل از توزیع جمع آوری شده است.
وی افزود: در این رابطه تاکنون 1103 نفر دستگیر و به مراجع قضایی معرفی شده اند. وی با اشاره به دستگیری 173 نفر معتاد، با سابقه سرقت گفت: ما در خمینی شهر شاهد تردد تعداد زیادی معتاد پرخطر هستیم که به دلیل مشکلات مالی دست به سرقت می زنند. یاردوستی افزود: به دستور فرمانده نیروی انتظامی استان کلیه معتادین کارتن خواب و سارق جمع آوری و به صورت متمرکز و با هدف پیشگیری از افزایش جرم به محل های نگهداری معتادین پرخطر انتقال می یابند.
فرمانده نیروی انتظامی با تاکید بر جدیت معضل مواد مخدر در سطح شهرستان، حل این معضل را نیازمند اخذ تصمیمات و راهکارهای مشترک و متحد دانست و گفت: مسوولین دانشگاه ها و آموزش و پرورش باید به صورت جدی اقدام به برگزاری دوره های آموزشی برای دانشجویان و دانش آموزان کنند.
حسن یاردوستی در پایان از عدم توانایی خانواده های بعضی معتادین برای پرداخت هزینه های کمپ خبر داد و گفت: حل این مشکل نیازمند راهکارهای عملی است.
آموزش مهارت های زندگی باید توسعه یابد
در ادامه داوود ترابی مسوول کمیته پیشگیری شهرستان، مشکل خمینی شهر را در مبارزه با مواد مخدر ضعف همکاری بین دستگاه های دولتی و مسوول در این رابطه دانست و افزود: سازمان بهزیستی به تنهایی جوابگوی حل مشکل اعتیاد در جامعه نخواهد بود.
رییس بهزیستی با تاکید بر اینکه ما باید برنامه های آموزشی را در قالب آموزش مهارت های زندگی توسعه دهیم گفت: در 6 ماهه اول سال جاری اقدام به برگزاری انواع کارگاه های اختصاصی مبارزه و پیشگیری از مواد مخدر برای بیش از پانصد نفر از خانواده های معتادین بهبود یافته، دانش آموزان و کودکان مهد کودک نموده ایم.
وی یکی از ضعف های اصلی در راه پیشگیری و مبارزه را کمبود مربیان آموزش دیده و با تجربه جهت اعزام به محلات مختلف، مساجد، مدارس و مهد کودک ها اعلام کرد و گفت: انتظار داریم با به کار گیری تعدادی از نیروهای بومی و دولتی، مورد حمایت قرار گیریم. وی در پایان خواستار توسعه مراکز نگهداری و پیشگیری و درمانی معتادین در شهرستان از فرماندار شد.
در خمینی شهر سالانه 2 هزار پرونده جرایم مربوط به مواد مخدر داریم
در ادامه، خانم دکتر مسعودمحمدی مسئول کمیته درمانی شورای مبارزه با مواد مخدر شهرستان نیز گفت: در شهرستان 6 مرکز درمانی ویژه ترک اعتیاد وجود دارد که 5 مرکز مربوط به بخش خصوصی با نظارت شبکه بهداشت و درمان اداره شده و یکی از مراکز هم دولتی است. وی همچنین از فعالیت 7 مرکز ترک اعتیاد و کمپ های مردمی در شهرستان خبر داد که به صورت مستمر مورد نظارت و بازرسی بازرسین شبکه بهداشت و درمان قرار دارند.
خمینی شهر ستاد حفاظت اجتماعی ندارد
حجت الاسلام رضایی دادستان شهرستان خمینی شهر هم در آخرین سخنان خود قبل از جابجایی مسوولیت خود در شهرستان با اشاره به همکاری و تعامل بسیار خوب دادگستری با نیروی انتظامی برای مقابله و مبارزه با توزیع کنندگان مواد مخدر گفت: در خمینی شهر سالانه به طور متوسط حدود 2 هزار پرونده جرایم مربوط به مواد مخدر داریم.
دادستان با اعلام اینکه احکام مجرمین با توجه به میزان مواد کشف شده از زندان های درازمدت تا اعدام می باشد، افزود: نیمی از پرونده های مواد مخدر شهرستان مربوط به مصرف زیر 5 گرم شیشه است و پرونده هایی که مقدار کشفش بیش از این باشد به دادگاه ارسال می شود.
وی به اجرای 10 حکم اعدام مجرمین مواد مخدر اشاره کرد و گفت: بخش پیشگیری را باید ستاد حفاظت اجتماعی اداره کند که تاکنون این ستاد با وجود درخواست ها و اطلاع رسانی مکرر در شهرستان تشکیل نشده و تنها 300 نفر برای همکاری اعلام آمادگی کرده و تقاضای عضویت در این ستاد را نموده اند و ما برای تکمیل و راه اندازی این ستاد به 300 نفر دیگر نیاز داریم.
باید به معتادین توجه کنیم
در ادامه رسول یزدانی رییس جديد دادگستری خميني شهر در پاسخ سوال یکی از حاضرین مبنی بر اینکه چرا کسانی که به عنوان قاچاقچیان و توزیع کنندگان عمده مواد مخدر دستگیر می شوند به راحتی آزاد می شوند؟ گفت: یکی از مشکلات عمده ما در گذشته خلا قانونی در برخورد با توزیع کنندگان مواد مخدر صنعتی بود که با ابلاغ قانون جدید در سال گذشته زمینه شدت عمل برای دستگاه قضا فراهم شد.
وی با تاکید بر اینکه تعداد بیشمار پرونده های مواد مخدر صنعتی حاکی از آن است که اصلاح قانون، اثر بازدارنده ای بر توزیع مواد مخدر نداشته است گفت: علت این افزایش، ضعف مجازات نیست و این را تعداد اعدامی های مواد مخدر در شهرستان و استان تایید می کند و تا زمانی که مشکل اعتیاد از طریق توجه به معتاد و کاهش تمایل معتادین به مواد مخدر حل نشود و ما شاهد کاهش تقاضا نباشیم مشکل عرضه مواد مخدر هم حل نخواهد شد.
مراقبت از زندانیان از دغدغه های مهم مسوولین زندان هاست
وی تاکید کرد: توان کلیه دستگاه های دولتی و درمانی باید به سمت پیشگیری دقیق و علمی از توزیع مواد مخدر پیش برود و اعتبارات لازم در این رابطه منظور گردد.
یزدانی با اشاره به تراکم بیش از اندازه معتادین و کمبود فضای زندان های استان و شهرستان و اینکه حفظ و نگهداری و مراقبت از زندانیان از دغدغه های مهم مسوولین زندان هاست گفت: از طرفی قانون گذار به ما اعلام می کند که معتاد مجرم نیست و اعتیاد جرم محسوب نمی شود و از سویی دیگر حمل و نگهداری مقدار کمی از مواد مخدر برای مصرف معتاد هم جرم محسوب می شود و این نشان می دهد که در تدوین این قانون همه جوانب مورد توجه قرار نگرفته است و مجازات معتاد فقط به افزایش جمعیت زندانیان و مشکلات اجتماعی برای خانواده هایشان ختم می شود.
وی در هشداری جدی خطاب به حضار گفت: برای حل مشکل اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر هیچ چاره ای نداریم جز اینکه همه دستگاه ها به صورت متحد در طرح های پیشگیری علمی و تحقیقاتی و پزشکی شرکت کنند. وی با اشاره به فعالیت کمپ های ترک اعتیاد گفت: باید با افزایش نظارت از سوءاستفاده های بعضی افراد سودجو در این زمینه پیشگیری کرده تا از مشکلات ناشی از فعالیت این کمپ ها کاسته شود. وی با اشاره به ناکارآمدی فعالیت این کمپ ها با اعمال روش های فعلی گفت: از شبکه بهداشت و درمان و بهزیستی انتظار می رود نظارت خود را به صورت جدی بر این گونه مراکز افزایش دهند.
رییس دادگستری افزود: در شهرستان خمینی شهر در سال 1389 تعداد 943 پرونده به دادگاه انقلاب وارد شده است که به دلیل عدم وجود شعبه ای مستقل و مجزا، در این نوع از پرونده ها با مشکل روبرو هستیم.
وی تعداد پرونده های وارده به بخش دادرسی دادگاه انقلاب را در سال گذشته 1000 پرونده و در سال جاری 600 پرونده اعلام کرد.
یزدانی گفت: عدم آزادی از بازداشت موقت براي افراد توزیع کننده و قاچاقچی مواد مخدر منحصر به کشف مواد به مقدار زیاد می باشد و متهمین پرونده هایی که مقدار مواد کشفیشان محدود باشد، اجازه استفاده از وثیقه برای آزادی دارند و در فاصله زمان میان دادرسی تا تشکیل دادگاه انقلاب فرد آزاد می شود تا حکم صادر گردد اما در 70 درصد از پرونده های مواد مخدر شهرستان خمینی شهر در راستای حساسیت و اعمال شدت عمل، متهم تا صدور حکم نهایی در زندان به سر می برد و قاضی فقط به 30 درصد از متهمین با استفاده از اختیارات قانونی مثل وکالت یا فراهم نبودن شرایط ادامه حکم بازداشت موقت، اجازه آزادی موقت می دهد.
چرا جلسات شورای مبارزه با مواد مخدر در شهرستان تشکیل نمی شود؟
در ادامه، جانشین دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان اصفهان ضمن گلایه و انتقاد از مسوولین شهرستان خمینی شهر به خاطر عدم برگزاری منظم جلسات شورای مبارزه با مواد مخدر شهرستان گفت: شهرهای دیگر استان از ابتدای سال تاکنون جلسات متعددی برگزار نموده اند و مصوبات زیادی داشته اند ولی متاسفانه بعد از گذشت هفت ماه ما تازه شاهد اولین جلسه شورای مبارزه با مواد شهرستان خمینی شهر هستیم. وی با اشاره به خمینی شهر به عنوان یکی از پرتراکم ترین شهر های کشور و استان گفت: لازم است مسوولان شهرستان در عرصه مبارزه با مواد مخدر از خود تلاش و همت بیشتری نشان بدهند. وی البته خمینی شهر را در بخش مدیریت شورای مرکزی کمپ های ترک اعتیاد یک شهر نمونه و الگوی استان خواند و افزود: 23 شهر دیگر استان فاقد این امتیاز هستند.
نبی ا... شاه محمدی افزود: کلیه انتظارات و سیاست ها و برنامه های شورای سیاست گذار مواد مخدر کشور و استان به نمایندگان در شهرستان ها ابلاغ و اعلام شده است و عرصه مبارزه و پیشگیری مواد مخدر یکی از دغدغه های مهم دولت و نظام است. وی ادامه داد: انتظار داریم در مدت باقی مانده از سال جاری شهرستان خمینی شهر با توجه به پتانسیل و نقاط قوتی که دارد در این بخش از خود همت بهتری نشان بدهد.
کلیه دستگاه های دولتی موظف به همکاری با دستگاه های مرتبط با مبارزه با مواد مخدر هستند
شاه محمدی با اشاره به اینکه 7 دستگاه دولتی و نظامی و انتظامی به صورت جدی در مقابله و مبارزه با مواد مخدر هستند، گفت: طبق مصوبه ابلاغی دولت کلیه دستگاه های دولتی موظف به همکاری با دستگاه های مرتبط با مبارزه با مواد مخدر هستند.
وی با اشاره به فعالیت مافیای مواد مخدر در کشور که با تبلیغات فریبنده در مراکز دانشگاهی، آرایشگاه های زنانه با عناوینی مثل لاغر شدن و زیبایی و تمرکز در یادگیری دروس و... اقدام به فروش مواد مخدر صنعتی به خصوص شیشه می کنند، از مسوولان شهرستان خواست تا از طریق برگزاری نمایشگاه، دوره های آموزشی، طرح تحقیقاتی و علمی در خمینی شهر برای مبارزه با مواد مخدر به صورت جدی وارد عمل شوند.
جانشین دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان اصفهان یکی از اهداف شورا را حمایت از کمپ های دارای مجوز و حائز شرایط قانونی عنوان کرد و گفت: ما باید با افزایش نظارت درمانی بهداشتی توسط مسوولین شبکه بهداشت و بهزیستی یا به اصلاح این مراکز کمک کنیم و یا اینکه آن ها را تعطیل کنیم.
وی در پایان سیاست شورا را پیشگیری از مواد مخدر با کمک مردم و خیرین عنوان کرد و خبر از ساخت و تکمیل اردوگاه نگهداری معتادین مجهز به امور درمانی همراه با برگزاری دوره های اشتغال زایی و پیشگیری داد.
باید به علت ها پرداخت
در انتهای این جلسه فرماندار خمینی شهر گفت: حل مشکل و معضل مواد مخدر باید از مسوولین کشوری و استانی شروع شده و در نهایت به شهرستان انتقال یابد. وی ادامه داد: اعتقاد ما این است که در جریان مبارزه با مواد مخدر اول باید به علت ها پرداخت و بعد معلول ها را مورد توجه قرار داد.
وی افزود: طی بازدیدی که از کمپ های ترک اعتیاد داشتیم همه مسوولین شهرستان در حال فعالیت برای مبارزه، مقابله و پیشگیری از مواد مخدر هستند ولی به دلیل تراکم بیش از حد جمعیتی و حاشیه امن اصفهان قرار گرفتن خمینی شهر اگر مشکل اعتیاد و مواد مخدر در کشور و استان حل نشود همه متخلفین به حاشیه های امنی همچون خمینی شهر مراجعه می کنند.
خمینی شهر حاشیه امن شهر اصفهان شده است
حقیقی خاطر نشان کرد: باید توان شهرستان در مقابله با این هجوم در نظر گرفته شود، تنها در صورت حمایت مسوولین استان و کشور و اختصاص بودجه و اعتبارات است که توان مبارزه و مقابله و پیشگیری از مواد مخدر در شهرستان خمینی شهر ایجاد خواهد شد.
فرماندار با تاکید بر اینکه مبارزه با مواد مخدر باید از طریق تقویت مرزهای کشور، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی، اصلاح قوانین، شدت عمل قوه قضاییه با قاچاقچیان و توزیع کنندگان دنبال شود، گفت: شهری مثل خمینی شهر راحت ترین مکان برای توزیع مواد مخدر در استان است و شهر ما در معرض خطر جدی مواد مخدر قرار دارد.
عدم نظارت کافی بر ادامه دوره پاکی معتادین، سو استفاده بعضی معتادین از امکانات حمایتی همچون دریافت داروی "متادون" و فروش آن، عدم نظارت کافی بر فعالیت کمپ های ترک اعتیاد، خروج یا فرار معتاد در کمتر از مدت 28 روز دوره درمان در کمپ های ترک اعتیاد، عدم وجود بانک اطلاعاتی جامع ثبت تعداد آمار معتادین در حال ترک و عدم رعایت نکات بهداشتی در کمپ های ترک اعتیاد از دیگر موضوعاتی بود که در این جلسه مطرح شد.